Bästa padellagen

Den tennisliknande sporten Padel har på några korta år seglat upp som en av de populäraste träningssporterna. En rolig variant av tennis som bjuder på ett snabbare spel.

För den som bor i Sverige kom padeln på många sätt från ingenstans. Plötsligt fanns det padelplaner lite varstans, någon bekant pratade om att hen spelar någonting som kallas “padel” en gång i veckan. Exakt varför padeln helt plötsligt bara blivit populär är det svårt att avgöra. Det största skälet bör väl vara att det är roligt samtidigt som det är enkelt att komma igång med. Allt du behöver är en padelracket och hyggliga träningskläder.

Padel är dock inget nytt. Faktum är att det varit en relativt populär sport i nästan 60 år, framför allt i länder av världen som talar spanska eller portugisiska. Av det skälet har det sedan länge anordnats världsmästerskap och andra turneringar i sporten. I det här inlägget ska vi därför titta på vilka landslag inom padel som anses vara bäst.

Spanska och portugisiska dominerar

Med tanke på hur länge padel varit populärt i portugis- och spansktalande länder bör det inte vara någon överraskning att de bästa lagen i världen kommer från Latinamerika och Europa, både bland dam- och herrlag.

Mellan 1992 och 2018 spelades 13 finalmatcher i padel på herrsidan. Av dem vanns 10 matcher av det argentinska landslaget, 3 av Spanien (de sistnämnda utgjorde dessutom Argentinas motstånd i majoriteten av finalerna). På damsidan spelades 14 finaler mellan samma år. Även där är dominansen tydlig.

Argentinas damlag vann 8 av de 14 spelade finalerna. Övriga vanns av Spanien. Spanien och Argentina är alltså helt klart padelns mest betydelsefulla länder. Men hur ser gänget under dem ut? Vilka är länderna som ofta är med och tävlar om brons- och fjärdeplatser?

På både herr- och damsidan är Brasilien ett starkt lag. På herrsidan har Brasilien sedan 1992 tagit hem ett flertal bronsmedaljer. Även Uruguay är ofta med och tävlar om bronset. Chiles herrlag är också starkt.

På damsidan ser det lite annorlunda ut bland lagen precis under den absoluta toppen. Av någon anledning är Chiles damlag inte alls lika starka som herrlaget. Istället är Mexiko och Frankrike två av de starkaste lagen som ofta spelar om tredjepriset.