Cykelsport

Cykelsport är samlingsnamnet för de olika sporter som innefattar cykling. Detta kan ske på landsväg, i terräng eller på särskilda banor inomhus såväl som utomhus. Cykling är en traditionellt stor sport och har funnits med i tävlingsprogrammet vid varje sommar-OS sedan år 1896. Cykelsporten har dock länge dominerats av män och det dröjde så länge som till OS år 1996 innan kvinnor fick delta i cykelsport. Först år 2012 tävlade män och kvinnor i lika många cykelgrenar i OS. Kvinnor får fortfarande inte delta i Tour de France som är ett av de största cykelloppen i världen. Här kan du läsa mer om cykelsport och olika tävlingar för proffs såväl som motionärer.

Professionella cykeltävlingar

Tour de France är en av de största cykeltävlingar. Den utförs i 20 etapper som är cirka 200 kilometer vardera. Loppet arrangeras årligen runt om i Frankrike och etapperna går även in i grannländerna. Tour de France är den mest prestigefyllda cykeltävlingen och lockar stor publik. Endast Fotbolls-VM och de olympiska sommarspelen lockar större publik, vilket gör Tour de France till världens tredje största idrottsarrangemang. Tävlingen är endast för män, vilket har lett till protester hos kvinnliga cyklister som flera år i rad bevisat att kvinnor har kapaciteten att cykla samma etapper. I sommar-OS arrangeras ett stort antal cykelgrenar som inkluderar bancykling, landsvägscykling och terräng och BMX.

Tävlingar för motionärer

För dig som är motionär och vill delta i ett cykellopp finns det många roliga alternativ att välja bland. I Sverige är Vätternrundan och Cykelvasan några av de populäraste. Vätternrundan är en del av en Svensk klassiker och är 300 kilometer långt på landsväg. Cykelvasan är 90 kilometer lång och går i det klassiska Vasaloppsspåret från Sälen till Mora där underlaget är terräng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *