Klättring

Klättring är en sport som blir allt mer populär. Dels för att det är en mycket bra träningsform för motionärer, men även för att den går att kombinera med fantastiska naturupplevelser. Det finns många olika sorters klättring och sporten kan utövas både inomhus och utomhus. År 2020 är första gången som klättring är med som en olympisk sport.

Om sporten

Klättring delas in olika kategorier baserat på utrustning och det underlag som man klättrar på. Några vanliga former är bouldering, sportklättring, alpin klättring och traditionell klättring. Man skiljer även på om klättringen sker på en klippa, ett stenblock, is, snö eller en vägg inomhus. Dessutom finns det många olika tekniker. Med andra ord är klättring en mycket varierad sport och de flesta hittar någon variant som de gillar.

Stora tävlingar

Under de olympiska sommarspelen i Tokyo 2020 kommer klättring för första gången att vara en olympisk sport. Deltagarna kommer att kunna tävla i de tre olika grenarna bouldering, lead och speed under OS.

Hur du kan utöva sporten

Som nybörjare kan du testa på sporten på flera olika ställen. Det vanligaste är att testa på klättring inomhus under kontrollerade former. Det går även att klättra ute i naturen, men då krävs en guide för att säkerställa säkerheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *