Simning

Simning är en sport som anses vara både effektiv och skonsam för kroppen. Det är en mycket krävande sport som går ut på att ta sig fram i vattnet med hjälp av arm- och benrörelser. Simning kan dels ske i en simbassäng inomhus eller i öppet vatten utomhus. Tävlingar sker både inomhus och utomhus.

Om sporten

Vid tävlingar får något av de fyra simsätten bröstsim, fjärilsim, ryggsim och crawl användas. Crawl kallas även för frisim. Samtliga simsätt utövas i tävlingssammanhang i en simbassäng som är 25 eller 50 meter lång. Distanserna är 25, 50, 100 och 200 meter. Frisim, vilket oftast innebär crawl, utövas även på 400, 800, 1500 meter samt längre distanser och i öppet vatten.

Tävlingar för eliten

Det finns många stora simtävlingar. Den mest prestigefulla är de olympiska sommarspelen som äger rum vart fjärde år. Simning har varit med som en olympisk sport vid varje sommar-OS. Till skillnad från många andra sporter har kvinnor haft möjlighet att tävla i simning i ett olympiskt mästerskap redan från 1912. I många andra sporter dröjde det betydligt längre tid innan kvinnor fick delta. Simning är en av de mest populära publiksporterna i OS och det finns många olika grenar. Några av de mest framgångsrika svenska simmarna genom tiderna är Sarah Sjöström, Lars Frölander och Therese Alshammar.

Tävlingar för motionärer

Att tävla i simning i öppet vatten blir allt vanligare bland motionärer. Vansbrosimningen som är en del av en Svensk klassiker, är ett av de största simloppen som äger rum i Vansbro varje år. Deltagarna simmar 3000 meter i Vanån och Västerälven. Det finns även kortare distanser, exempelvis Vansbro Tjejsim som är 1000 meter. Även triathlon, Swimrun och Ö till Ö är populära lopp där simning är en viktig komponent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *