Tips för att accelerera ämnesomsättning

Ökad ämnesomsättning är ett sätt att öka viktnedgång. Ämnesomsättning innebär att kroppen förbränner fett, kolhydrater och protein till energi. Många metoder för att effektivisera ämnesomsättning finns, från att äta många mindre måltider till att minska stress. Här presenteras tre stycken träningsmetoder som på ett effektivt sätt accelererar ämnesomsättning och kaloriförbränning.

1. Lyfta vikter

Viktträning är en fysisk aktivitet som direkt påverkar muskelmassa accelererar kroppens ämnesomsättning. Eftersom muskler energimässigt är kostsamt att underhålla och upprätthålla, är det utifrån ett ämnesomsättningsperspektiv mycket energikrävande. Ju större muskler desto större energibehov finns det.

2. Träna utan vila

För denna metod kan ett hemmagym behövas. Annars är det bara att köpa en bil och köra till närmaste gym! Utför en träningscirkel utan att vila mellan varje set för att förbränna fler kalorier, till exempel bicepscurl och direkt därefter knäböj eller hoppa rep snabbt. Detta höjer ens hjärtfrekvens avsevärt. Efter dessa högintensiva träningspass sker en ökad kaloriförbränning även efter träningspasset eftersom kroppen måste kompensera tidigare brist på syre. Denna kroppsliga återställning leder till förbränning av energi från kroppens fettlager.

3. Utför intensiv kardiovaskulär träning

Utför inte bara timlånga pass med måttlig intensitet. Träning bör alterneras med intensiv kardiovaskulär träning på 25 minuter eller maximalt 30 minuter. Dessa högintensiva övningar kan utföras till exempel på löpbandet med hög höjd samt maximal hastighet i 25-30 sekunder. Sänk sedan hastigheten och gå i måttlig hastighet under en till två minuter för återhämtning. Upprepa denna rotation tills 25-30 minuter slutförts.