Triathlon

Triathlon är en sport som utgörs av tre olika grenar. Deltagare tävlar i simning, cykling och löpning. Dessa ska utföras i följd utan någon paus emellan. Sporten i dess moderna version sägs ha uppkommit efter en diskussion på 70-talet om vilken atlet som är mest vältränad – simmaren, cyklisten eller löparen. Diskussionen ledde till ett testlopp där det var upp till bevis vem som egentligen var mest vältränad. Vem som vann förtäljer inte historien, men det gav upphov till den mycket populära sporten triathlon.

Tävlingar

Den mest berömda triathlontävlingen är Ironman. Den utgörs av 3,86 kilometer simning på öppet vatten, 180,2 kilometer cykling på landsväg och 42 195 meter löpning. Det finns även halvdistanser, så kallade Ironman 70.3, som är populära för dem som vill prova på innan de testar hela Ironmandistansen. I Sverige arrangeras Ironman i Kalmar och Ironman 70.3 i Jönköping. Det finns även många triathlontävlingar som är betydligt kortare distanser.

Sedan år 2000 är triathlon en olympisk sport. Anledningen till att sporten inte fick vara med tidigare är för att den dels är relativt ny och för att den inte hade tillräcklig internationell spridning. Ett krav för att en sport ska antas till OS-programmet är att den utövas på många olika platser i världen.

Träning

Triathlonträning är ofta mycket krävande och varierande. För att bli en bra triathlet krävs det att man har både kondition, styrka och teknik. För att klara av en Ironman krävs mycket disciplinerad träning under lång tid, ofta under hela året. Träningssäsongen för dem som förbereder sig för ett längre triathlon brukar delas in i off-season och tävlingssäsong. Off-season används för att långsiktigt bygga upp styrka och kondition. Ju närmare tävlingen desto mer finslipas tekniken och mer fokus läggs på snabbhet. Loppen sker under sommarhalvåret, ofta i slutet av sommaren eller på hösten, och därför brukar försäsongen innebära mycket träning i miljöer som liknar tävlingsmiljön.