Utförsåkning

När man talar om skidåkning tänker nog de allra flesta på utförsåkning. Att åka nedför ett snöklätt berg är roligt, fartfyllt och bra träning. Det är en mycket populär sport som utövas i flera olika discipliner. Dessutom är det en sport som hela familjen kan utöva på vintersemestern. Här kan du läsa mer om sporten samt den utrustning som krävs.

Om sporten

Utförsåkning, som även kallas för alpin skidsport, inkluderar många olika discipliner. Här ingår bland annat störtlopp, slalom, storslalom och till och med snowboard. Sporten introducerades i Sverige 1934. Det är en utmärkt familjesport eftersom den kan utövas i olika nivåer. Nybörjare börjar i lättare backar och pister. Dessa är ofta märkta som “gröna”. När man blir bättre kan man prova på lite brantare “blåa” eller “röda” backar. Tekniskt avancerade skidåkare kan åka i de svåraste “svarta” pisterna. Det går även att åka offpist, vilken indikerar skidåkning utanför den markerade pisten. Detta har blivit allt populärare eftersom det ger en annan typ av upplevelse. Det är dock viktigt att vara medveten om lavinrisken och terrängen. Det är rekommenderat att åka med en skidguide och med rätt utrustning om du ska åka offpist.

Stora tävlingar

Alpin skidsport är en av de populäraste sporterna i de olympiska vinterspelen. Vinter OS-arrangeras vart fjärde år. Samtliga discipliner inom alpin skidsport är med som en OS-gren, förutom parallellslalom, som är en tävling där två åkare tävlar i varsin bana parallellt med den andra åkaren. Den som kommer först går vidare och den andra åker ut. Utöver vinter-OS arrangeras även världsmästerskapen samt olika cuper varav Världscupen är den största.

Historiskt sett är Sverige en nation som presterat mycket väl i alpin skidsport. De största svenska utförsåkarna genom tiderna är Ingemar Stenmark, Anja Pärsson och Pernilla Wiberg. De har alla en imponerande meritlista och har erhållit Bragdguldet för sina prestationer. Andra nationer som presterat mycket väl är Österike, Schweiz, USA, Norge och Frankrike.

Hur du kan utöva sporten

Alpin skidåkning kräver en del utrustning för den som vill utöva sporten. Dels behövs ett par skidor avsedda för utförsåkning samt passande pjäxor. Det som skiljer alpina skidor från längdskidor är att pjäxan sitter helt fastspänd i skidan, till skillnad från längdskidor, där du kan lyfta på hälen. Dessutom är det viktigt att ha nödvändig skyddsutrustning. Hjälm är det viktigaste, men allt fler väljer att även åka skidor med ryggskydd. Kläderna bör vara varma, men anpassade för skidåkning. Du måste kunna röra dig väl i kläderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *