Viktminskning: Hur ämnesomsättning kan accelereras

Att hålla sin ämnesomsättning accelererad är nyckeln till viktminskning. Vilka aktiviteter och metoder kan uppnå detta?

Genom intensiva aktiviteter som högintensiv träning bränns fler kalorier på kortare tid och det är supereffektivt. Det finns en felaktig uppfattning om att längre träningspass med måttlig intensitet är en effektiv metod för viktnedgång. Detta är dock ett misstag därför vad det gör är minska muskelmassa och därmed ge en långsammare ämnesomsättning. Låg- och medelintensiv träning är därför ingen optimal träningsform för att bränna kalorier. En idé är därför att variera låg- och högintensiv träning under ett träningspass. På samma sätt är det viktigt att träna och lyfta vikter för att stimulera muskeltillväxt. Underskatta inte att dricka vatten och få tillräckligt med vila.

Även typ av diet och kost är nyckeln till ökad ämnesomsättning. Proteinrik mat tillsammans med frukt och grönt rekommenderas. Kosten ska dock ge tillräckligt med energi för att orka med dagliga aktiviteter som städning, installation av modulsystem eller barnpassning. Gå inte runt hungrig! Allt för kalorifattiga dieter bidrar till trötthet och minskad ämnesomsättning. Ät istället naturliga kolhydrater som är oraffinerade och ha viss kontroll på mängden.

Rätt inställning och attityd är avgörande för viktnedgång. För att uppnå en måltids- och träningsplan behöver system tillämpas, det vill säga där den som tränar måste förstå att hen är ansvarig för sin framgång. Det innebär att upprätthålla systemet, etablera en struktur och vara en aktiv aktör i såväl kost som träning eftersom det endast är tålamod som i slutändan leder till framgång.