Yoga

Yoga räknas inte som en sport även om det är en mycket bra träningsform. Yogan saknar nämligen tävlingselementen för att vara en sport. Det är dock en mycket bra komplementerande träning för dig som sportar mycket. Yogan gör dig rörligare, starkare och du får bättre balans. Dessutom är det skonsamt, avslappnande och bra för hälsan.

Vad är yoga?

Yogan kommer från Indien och har en mycket bred kulturell och religiös betydelse. Själva träningsformen yoga syftar på särskilda ställningar som utförs i ett lugnt tempo. Det finns olika discipliner inom yoga, bland annat bikramyoga, ashtangayoga, hathayoga och yinyoga. Andningen är mycket viktig under utförandet i samtliga yogaformer.

Kom igång med yoga

Fördelen med yoga är att det passar alla åldrar och träningsnivåer. Nybörjare bör dock starta med lättare övningar och successivt bygga upp smidighet och styrka. Det finns särskilda studios över hela världen, även i Sverige, men även vanliga gym erbjuder ofta ett eller flera yogapass i veckan. Dessutom finns det många onlinekurser som man kan följa.

Hälsofördelar

Yoga som träningsform har blivit mycket populär eftersom det ger bättre balans, smidighet, kroppskontroll och styrka. Dessutom ger det ett fridfullt sinne och många andra hälsofördelar, bland annat bättre immunförsvar, bättre sömn och minskad stress. Yogan fungerar som en reningsprocess för kroppen och sinnet.