Längskidåkning

Längdskidåkning är en mycket populär och historiskt viktig sport i Sverige och övriga Norden. Sverige presterar ofta mycket väl i internationella mästerskap och vi har många OS-guldmedaljörer. Dessutom arrangeras världens största och äldsta tävling i längdskidåkning, Vasaloppet, i Sverige varje år. Här kan du läsa mer om sporten samt om hur du som motionär kan utöva den.

Om sporten

Längdskidåkning kallas även för skidlöpning och sker i preparerade spår, så kallade längdspår. Till skillnad från utförsåkning så åker längdskidåkare inte nedför backar, utan istället åker de i varierad terräng med mindre uppförs- och utförsbackar. Sporten är mycket populär i Sverige, men även i många andra länder norrut, bland annat Norge, Finland, Ryssland och Kanada. I Sverige räknas sporten som en folksport och har varit mycket viktig under en lång tid. Redan på forntiden åkte folk längdskidor. Då var det dock främst för jakt eller förflyttning. Idag åker vi längdskidor för rekreation, träning eller tävling. Det förekommer dock jakt, oftast i form av toppjakt, där jägaren jagar på skidor i fjällmark.

Stora tävlingar

Längdskidor är en mycket väletablerad sport och det finns flera stora mästerskap. Det finns dessutom många olika tävlingsformer, distanser och stilar. De viktigaste tävlingarna inkluderar de olympiska vinterspelen som sker vart fjärde år, världsmästerskapen som sker vartannat år och Världscupen som utgörs av flera olika tävlingar. Dessutom arrangeras viktiga mästerskap inom Sverige och Norden.

Sverige presterar ofta mycket bra i internationella mästerskap både på dam- och herrsidan. Några av de mest berömda svenska längdskidåkarna genom tiderna är Charlotte Kalla, Sixten Jernberg, Gunde Svan och Johan Olsson. År 2014 to det svenska damlandslaget med Charlotte Kalla i spetsen ett imponerande OS-guld i stafetten i Sotji. Tillsammans tilldelades de bragdguldet för sin prestation.

Hur du kan utöva sporten

Längdskidåkning är en perfekt motionsform som ger utövaren både träning och en vacker naturupplevelse. En stor fördel med sporten är att den passar många olika nivåer. Även du som är nybörjare kan njuta av den genom att välja ett flackare spår och ett lugnare tempo. Du behöver ett par längdskidor med tillhörande pjäxor och stavar. I övrigt behövs bekväma kläder som bör anpassas efter vädret och temperaturen. Tänk på att du ofta blir varm av längdskidåkning, precis som när du joggar, och därför bör du inte klä dig för varmt. Många ställen i Sverige erbjuder gratis längdspår. Ofta är det möjligt att åka längdskidor på många golfbanor under vinterhalvåret.

Tävlingar för motionärer

Om du vill prova på att tävla i längdskidåkning så finns det flera olika tävlingar. Att delta i en tävling är ett bra sätt att få motivation till träningen och träna mer målmedvetet. De populäraste loppen för motionärer är Vasaloppet som arrangeras varje år i Dalarna. Det finns flera olika distanser varav den klassiska och längsta sträckan är 90 kilometer lång. En populär sträcka för nybörjare som vill ha en utmaning är Kortvasan eller Tjejvasan som är 30 kilometer lång.